Momenteel hebben wij nogal wat klanten waar wij wél een website voor hebben gebouwd, maar die nog géén hostingpakket bij ons afnemen.

Veel van deze klanten willen wel overstappen naar een andere hosting provider, voornamelijk vanwege de hoge kosten die zij vaak betalen, maar durven dit niet te doen omdat het verhuizen van een website nogal ingewikkeld zou zijn.

 Hieronder een stappenplan hoe je jouw website kunt verhuizen naar een andere hosting provider (natuurlijk naar OHSN ;-)).

Termen

Om jouw website te kunnen verhuizen naar een andere hosting provider zijn er een aantal dingen die je moet weten, o.a. wat nu precies hosting is. Dus eerst even een korte uitleg van de verschillende termen die gebruikt worden.

Webhosting

Webhosting heb je nodig wanneer je een eigen website wilt. Maar wat is het nu precies?
Webhosting is niet meer dan een stukje harde schijf wat in verbinding staat met het internet. Jouw website, wordt dus opgeslagen op de webhosting. Alle foto's, video's, teksten etc. worden hier opgeslagen. Het is dus eigenlijk gewoon een stukje van de C-schijf zoals in jouw computer.

Maar er wordt hier bijvoorbeeld ook jouw mail in opgeslagen. Dus heb jiij een eigen domeinnaam met hosting, en heb jij jouw eigen e-mailadres zoals bijvoorbeeld Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dus wat er achter de @ staat), dan wordt jouw mail ook opgelslagen in jouw webhosting.

Domeinnaam

Om jouw stukje webhosting te kunnen gebruiken, is er een IP-adres aan gekoppeld. Maar ja, als ik nu tegen jou zeg dat ons internetadres http://185.16..... is, dan ga je natuurlijk hartelijk lachen, want dat is bedrijfstechnisch gezien niet echt een handige naam om te onthouden.

Om dit te vermakkelijken, zijn er domeinnamen. Deze domeinnamen zijn gekoppeld aan jouw IP-adres, en dus aan jouw hosting. Dus door jouw domeinnaam op te geven in de webbrowser, wordt je doorgestuurd naar jouw webhosting, waar dus jouw website opgeslagen staat.

FTP

Dit zal een afkorting zijn die je vaak tegenkomt als je te maken hebt met webhosting. Want het is natuurijk best leuk dat jij jouw eigen stukje harde schiijf hebt, wat in verbinding staat met internet. Maar hoe ga je nu jouw website op jouw stukje webhosting zetten?

Dat doe je meestal door middel van FTP. FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een soort taal, die ervoor zorgt dat jij vanaf jouw computer bestanden kan overzetten naar jouw webhosting. Om via FTP bestanden over te kunnen zetten heb je een stukje software nodig. Ik persoonlijk gebruik hier altijd Filezilla voor, maar er zijn ook nog zat andere programma's die dit kunnen.

EPP code

De EPP code is een code die gekoppeld zit aan jouw domeinnaam. Het is een extra stukje beveiliging die ervoor zorgt dat niet zomaar iedereen jouw domein kan verhuizen. De EPP code kun je opvragen bij jouw huidige webhosting bedrijf.

 

Stappenplan

Oké, nu dat je hebt kunnen lezen wat de termen zijn die je nodig hebt om jouw website te kunnen verhuizen, gaan we even het stappen plan doornemen.

1. Maak een back-up van jouw mail. Zoals gezegd, wordt jouw mail ook opgeslagen op jouw webhosting. Dus het is belangrijk dat je een back-up maakt van de mail die je wilt bewaren. Het is ook gelijk een mooie tijd om je mailbox eens op te schonen :-) En denk nu niet dat jouw mail allemaal opgeslagen staat op je pc, omdat jij het op je pc ook opent. De meeste mensen gebruiken tegenwoordig IMAP om hun mail mee te openen. Maar met IMAP doet hij niets anders dan jouw mailbox synchroniseren met de webhosting. Dus wanneer jij jouw mail opent haalt hij deze op van de server, maar als jij iets van de server verwijderd is het ook weg op jouw pc. Back-up maken dus. Oftewijl, als je outlook gebruikt, gewoon jouw mails slepen naar een map op jouw pc. Deze kun je later weer terug zetten.

2. Als jij Joomla gebruikt om jouw website in te beheren, is er een dikke kans dat jij ook het component Akeeba Backup er in hebt zitten. Dat zeg ik omdat Akeeba de meest gebruikte back-up tool is voor Joomla. Gebruik je Wordpress of heb je gewoon een HTML website, dan zul je de back-up handmatig moeten doen. Dat wil zeggen, de bestanden via FTP donwloaden naar jouw pc, en een back-up maken van de database (in het geval van Wordpress) en deze naar jouw pc downloaden.

3. Domein verhuizen. Als je de verhuizing van jouw domein in gang hebt gezet, moet je geduld hebben. Het kan namelijk tot 24 uur duren voordat jouw domein over het hele internet is verhuisd naar de nieuwe webhosting. Dus het IP adres wat gekoppeld is aan jouw domein, moet losgekoppeld worden en moet een ander IP adres worden. Dit kan dus even duren.

4. Uploaden van jouw website naar de nieuwe webhosting. Via FTP (bijvoorbeeld door Filezilla te bruiken) ga je nu je back-up weer terug zetten op jouw nieuwe webhosting. Wanneer je dit doet met een back-up gemaakt met Akeeba, heeft Akeeba daar een hele handige tool voor om de back-up te verhuizen naar een andere webhosting genaamd kickstart. Deze zet je samen met jouw back-up op je hosting. Je maakt een nieuwe database aan bij je nieuwe hosting. En gaat dan vervolgens naar http://jouwdomeinnaam.nl/kickstart.php. Vervolgens vul je de gevraagde gegevens in, en jouw website wordt weer geïnstalleerd op de nieuwe hosting. Heb je Wordpress of een HTML website, zul je dit dus allemaal handmatig moeten doen.

5. Testen of het werkt. Als je dit allemaal gedaan hebt, ga je testen of het terug zetten van de back-up helemaal goed is gegaan. Testen dus. Werken alle pagina's nog? Mooi!

6. E-mail adres aanmaken en instellen in jouw e-mailprogramma. Omdat je nu een nieuwe hosting hebt, moet je ook weer opnieuw jouw e-mailadres aanmaken. Daarna moet je de nieuwe gegevens ook weer instellen in jouw e-mail programma zoals outlook.

 

Natuurlijk kan ik niet alles uitleggen, omdat het afhankelijk is naar welke hosting provider je gaat. Maar dit zijn in ieder geval de stappen die je moet doorlopen als jij wilt veranderen van webhosting.

Het mooie van OHSN is dat wij dit allemaal voor jou uit handen kunnen nemen. Wij kunnen al deze stappen voor jouw doorlopen, zodat jij er totaal geen omkijken naar hebt. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.